Štit od toksičnih odnosa u porodici je jednostavan, a tako često potreban metod psihičke zaštite, koji ima za cilj da vas zaštiti od negativne energije članova vaše porodice. Jednako je efikasan bilo da su problematični članovi porodice u vašem neposrednom okruženju ili udaljeni. Vas štiti od toksične psihičke energije, a problematičnim članovima porodice emituje energiju ljubavi.

Porodica može biti predivna stvar, ali baš porodica može biti (i previše često jeste) uzrok jake frustracije, bola i patnje. Vezani smo za članove porodice na načine na koje nismo vezani za većinu naših prijatelja i kolega ili bilo kojih ljudi koje srećemo na drugim poljima našeg života. Naročito roditelji imaju ogroman uticaj na nas, kaže se da su baš oni naši najveći učitelji, a učenja od njih često dobijamo na vrlo težak način. Iako ih duboko i iskreno volimo, moramo se nositi sa njihovim disfunkcionalnom pogledima na život, stavovima i problemima. Braća i sestre, tast i tašta i drugi članovi porodice takođe mogu biti uzrok nevolje i izazova.

Iako ne možete promeniti toksične članove porodice, možete isceliti svoje traume u vezi brojnih situacija koje ste doživeli s njima i naučiti kako da ispravnije reagujete.

Postoji mnogo načina na koje toksični članovi porodice mogu negativno delovati na nekoga.

  1. Pokušavaju da vas uplaše vičući na vas ili tako što postanu nasilni na bilo koji način (zalupe vrata kao nasilan čin).
  2. Neprestano pričaju loše o vama, šaljući poruku da su bolji od vas.
  3. Redovno vam govore šta misle da nije u redu sa vama.
  4. Ogovaraju druge iza njihovih leđa, tj. pokušavaju da vas uključe u tračeve koji mogu da povrede nekoga.
  5. Provode veći deo vaših razgovora žaleći se na svoj život ili na druge.
  6. Obeshrabruju vas da sledite vaša interesovanja i snove.
  7. Pokušavaju da iskoriste vašu ljubaznost i finansijska sredstva kojima raspolažete, i žele da se osećate krivim ako ne uradite šta oni žele.

Bez obzira da li se agresija ispoljava aktivno ili pasivno, očigledno ili prikriveno, ona je ipak agresija i takvi odnosi se svakako mogu svrstati u toksične.

Pored gore navedenog, roditelji mogu biti toksični jer previše brinu, mogu da guše i da zakače svoju energiju za energiju svoje dece i pokušaju da žive preko njih. Mnogi roditelji koji nisu zadovoljni svojim životima pokušavaju da ponovo prožive život kroz svoju decu, što može biti izuzetno nezdravo.

Štit od toksične porodice pomaže da se smanji energetski pritisak takvih članova porodice i pruža prostor za isceljenje. Iako ne možete promeniti toksične članove porodice, možete isceliti svoje traume u vezi brojnih situacija koje ste doživeli s njima i naučiti kako da ispravnije reagujete.