Podsvest i partnerski odnosi

Partnerski odnos predstavlja jedan od najznačajnijih odnosa u životu. Izložen je brojnim izazovima, od kojih neke ili ne prepoznajemo ili ne znamo kako da na njih utičemo. Veoma često bračni partneri su skloni da podrazumevaju da partner može da im čita misli ili da unapred zna šta oni žele i nameravaju. Imaju očekivanja od partnera za koja smatraju da se podrazumevaju i da ih nije neophodno posebno naglašavati. Stvarnost je obično drugačija. Partner zna šta on sam očekuje i šta je za njega normalno i prihvatljivo, ali nema pravu predstavu o tome kako na to gleda druga strana. Zato je potrebno da i u bračnoj, kao i u svakoj drugoj zajednici, postoje pravila sa kojima su obe strane upoznate i sa kojima su se obe saglasile. Očekivanja koja imamo od bračnog partnera često prevazilaze granice onoga čega smo svesni, zapravo potiču sa nekog od skrivenih nivoa naše podsvesti i ne znamo da ih imamo. Zato rad sa podsvešću može doneti velike dobrobiti na početku sklapanja braka, jer je važno da u brak uđemo sa sistemom podsvesnih verovanja koji će nam omogućiti srećan brak, pri čemu se podrazumeva da kroz isti rad sa podsvesnim programima treba da prođe i naš partner. Ukoliko to nismo učinili na početku braka ili veze, pravi trenutak za to je sada.

U ovom tekstu izložićemo neke od podsvesnih programa koji su veoma česti i mogu da nanesu štetu bračnom odnosu ukoliko se ne promene. S obzirom da se radi o podsvesnim programima, vrlo je moguće da ćete čitajući tekst smatrati da ih vi sigurno nemate, ali testiranje podsvesti moglo bi vas iznenaditi.

Odnos koji smo imali sa ocem i majkom u detinjstvu može u velikoj meri odrediti kakvog ćemo partnera privući. Ako nikada nismo mogli zadovoljiti roditelje, usvojićemo verovanja da nismo dovoljno dobri i da, ma koliko se trudili, nikada nećemo zadovoljiti partnera. Možemo poverovati da ljubav boli, da ne zaslužujemo da budemo voljeni, da nismo dovoljno lepi, privlačni, pametni… da bi neko poželeo da bude s nama. To je i više nego dovoljna prepreka za ostvarivanje duge i skladne veze.

Ukoliko roditelji nisu imali dovoljno vremena za nas, moguće je da ni partner neće imati, jer nam verovanje da smo beznačajni i bezvredni, da smo zadnja rupa na svirali, dovodi u život prezauzetog partnera.

Veoma često bračni partneri su skloni da podrazumevaju da partner može da im čita misli ili da unapred zna šta oni žele i nameravaju.

Moguće je da smo iz primarne porodice, ali i na genetskom nivou ili na nivou kolektivne svesti dobili verovanja koja uzrokuju stalna neslaganja oko finansija. Neka od tih verovanja su: muškarac mora da zarađuje za porodicu, loše je da žena zarađuje više od muškarca, novac je važniji od ljubavi.

Za svaki odnos važno je poverenje. Ali biće vrlo teško imati ga ako nosimo programe da se muškarcima ne može verovati, da su svi muškarci isti, ako se potpuno otvorim u vezi, moj partner će me povrediti ili iskoristiti to protiv mene.

Iz prethodnih veza možemo poneti programe: svi koje volim me napuštaju, svi koje volim me povređuju, ako nekog volim, on postaje nasilan prema meni, ako se potpuno prepustim u vezi, izgubiću svoj identitet.

Ukoliko nosimo uverenja da nas niko ne želi takve kakvi smo i da je nemoguće da se svidimo nekom takvi kakvi smo, kao i da se moramo promeniti da bi nas neko voleo i prihvatio, bićemo stalno na oprezu i u strahu i nećemo moći da dozvolimo partneru da nas voli i da ostvarimo srećnu vezu.

Promena ovakvih verovanja na nivou podsvesti moguća je dubokim radom kakav omogućava npr. ThetaHealing tehnika. Razmišljanjem i razgovorom sa samim sobom možemo postići promene samo u svesti, a svest predstavlja svega oko 5% našeg uma. Podsvest, kojoj pripada oko 95%, zapravo je pravi vladar iz senke i tek temeljne promene programa u njoj mogu nam doneti u život promene koje priželjkujemo.

U svakom slučaju, da biste izgradili vezu na zdravim temeljima i očuvali je zdravom, povremeno proverite da li je u vašoj vezi zastupljeno sledećih devet elemenata: pohvale i davanje komplimenata, zahvaljivanje, trud da budemo privlačni partneru, prijateljstvo, razumevanje, deljenje problema, služenje, ljubav, poverenje.

Savet koji vas može iznenaditi svojom efikasnošću: kad god osetite da ste nezadovoljni u vezi ili da je vreme za raskid, sedite za sto i olovkom napišite na papiru deset razloga zbog kojih ste prvobitno ušli u vezu sa partnerom. Potom na drugom papiru napišite deset stvari koje ste vi mogli uraditi drugačije i bolje za vašu vezu. To jednostavno rezimiranje može vam znatno pomeriti fokus i dati širu perspektivu, pa ćete biti u stanju da mnogo objektivnije sagledate celu vezu i trenutnu situaciju i donesete odluke zbog kojih kasnije nećete zažaliti.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.