q

Veruj da vrediš

Kad bi vas neko pitao da li vredite, šta biste mu odgovorili? Na osnovu čega biste odmerili da li i koliko vredite? Da li ste se nekad zapitali šta znači vrednost i ko je određuje? Da li postoji neko objektivno merilo vrednosti?

Da li ste primetili da vam se, u danima kad osećate ljubav prema sebi, čini da mnogo vredite, a da u danima kad ne osećate ljubav prema sebi gubite i osećaj da ste vredni? Nedostatak osećaja lične vrednosti je posledica nedostatka ljubavi prema sebi. Ta naizgled objektivna činjenica, da li i koliko vredite, zapravo je promenljiva i automatski se menja sa promenom intenziteta ljubavi prema sebi.

Ukoliko ste određivali sopstvenu vrednost prema onome koliko vas drugi ljudi vrednuju, vreme je da preispitate aršine koje ste usvojili. Jasno je da će uvek biti onih koji će verovati i govoriti da uopšte ne vredite ili bar ne ni blizu onoliko koliko biste želeli da čujete. Što pre se oslobodite nade da ćete zadovoljiti sve ljude i da ćete preko njih dobiti priznanje o svojoj vrednosti, to bolje. Time ćete dati sebi dozvolu da budete srećni.

Nedostatak osećaja lične vrednosti može se manifestovati na dva sasvim različita načina. Može vas odvesti u izraženu oholost i aroganciju, ili u preveliku stidljivost i povučenost. Obe manifestacije u svom korenu imaju dubok osećaj nesigurnosti.

U našem društvu ustaljeno je verovanje da je potrebno svoju vrednost dokazati ili bar pokazati delima, da je potrebno činiti, po mogućstvu nešto veliko i zapaženo. Istina je da je zapravo sasvim dovoljno samo biti. Samim svojim postojanjem vi vredite i to mnogo više nego što možete i da zamislite. Kao jedinka ste neponovljivi i iskustva koja vi možete doneti Izvoru ne može mu doneti niko drugi osim vas. Ne postoje nikakvi posebni zahtevi o tome kakvo vaše iskustvo treba da bude. Ako vam se čini da postoje, to je zato što ste ih sami sebi nametnuli, usvajajući i prihvatajući ono što je univerzalno prihvaćeno u vašem okruženju. Prihvatili ste spontano, bez razmišljanja. Danas, međutim, možete da razmislite i odlučite u šta ćete verovati. Predlažemo da odaberete da sopstvenu vrednost više nikad ne dovedete u sumnju.

Da li ste se nekad zapitali šta znači vrednost i ko je određuje? Da li postoji neko objektivno merilo vrednosti?.

Nedostatka osećaja lične vrednosti donosi verovanje da nismo dovoljno dobri i da ne zaslužujemo da budemo voljeni i srećni. Ako vam je teško da poverujete da vredite, potrebno je da to postavite sebi kao cilj ili da osmislite kompletan projekat za sticanje osećaja lične vrednosti. Pravilnije bi bilo to nazvati vraćanjem osećaja lične vrednosti, jer kad ste bili beba znali ste koliko ste dragoceni i vredni svega najboljeg u životu.

Fokusirajte se isključivo na ono što vam se sviđa kod sebe, na ono što zauzima visoke pozicije u vašem sistemu vrednosti. Svesno odbacite sklonost da budete kritični i da primećujete kod sebe ono što ne smatrate vrednim. Ne bojte se da ćete se tako opustiti i postati još gori nego što ste sada. Sigurno nećete. Pojačaćete svoje dobre osobine i razviti nove. Podići ćete svoju vibraciju i uvideti ono u šta nikad nije trebalo da posumnjate.

Vaša vrednost je nesumnjiva, potrebno je samo da dopustite sebi da zablistate. Vaše prirodno stanje je stanje samopoštovanja i ljubavi prema sebi i svaki trud je vredan ukoliko će vas vratiti u to stanje. Važno je imati u vidu da ono što je nekad bilo prirodno stanje u kojem smo se našli bez napora i svesne namere. Sada može iziskivati čvrstu svesnu odluku i dosta vremena i truda.

Ali to će ujedno biti i najvažnije putovanje na koje ćete krenuti, koje će vam otvoriti sva vrata i pružiti sve što vam je potrebno za srećan i ispunjen život. Upravo sada je idealno vreme da se odvažite i krenete. Svakog dana možete voleti i ceniti sebe malo više nego prethodnog dok ne osvane dan u kojem ćete primetiti da je ljubav prema sebi vaša dominantna emocija. Onda više nećete dovoditi u pitanje sopstvenu vrednost i svaki novi dan biće dar u kome ćete uživati.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.